El Cos d’Agents Rurals i l’empresa barcelonina Ixorigué Technologies han realitzat una prova pilot amb l’objectiu de monitorar els ramats de vaques en temps real mitjançant la tecnologia LoRaWAN i, alhora, detectar possibles interaccions amb depredadors potencials del bestiar.
La solució, desenvolupada en el marc del Laboratori SmartCatalonia, va ser la guanyadora de la 8a edició de la competició d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge.
El pilot ha consistit en la col·locació de vint-i-cinc collars intel·ligents a un ramat de vaques del Berguedà. Els collars incorporen un sensor inercial, que permet recollir dades de moviment amb l’acceleròmetre. També compten amb un mòdul de geolocalització GNSS, capaç de mesurar el desplaçament i comportament de l’animal durant la simulació. La cobertura LORA permetrà, gràcies a la instal·lació d’antenes en zones més remotes, assegurar que els dispositius tinguin millor senyal i els animals puguin estar localitzables encara que es trobin en zones sense cobertura mòbil. La simulació dels potencials atacs s’ha dut a terme amb un dron proporcionat i pilotat pel cos d'Agents Rurals, que provocava la fugida dels animals.
El desenvolupament del pilot ha permès al cos d’Agents Rurals observar un desplaçament brusc i inusual del ramat, una reacció que, analitzada i comprovada amb les dades de l’acceleròmetre i la geolocalització, podria ser informació rellevant per implementar un algoritme de detecció de depredadors.
La prova pilot compta amb una segona fase d’exploració d’un sistema d’alerta lumínica amb diferents colors i intensitats que podria servir com a possible dissuasió davant potencials atacs de depredadors. Fins ara s’ha fet una prova en una explotació de vaques del Baix Empordà per analitzar la resposta a diferents estímuls lumínics dels animals. En un futur es continuarà desenvolupant aquest projecte per incorporar el dispositiu lumínic al collar amb l’objectiu d’estudiar la resposta del depredador.
Una solució guanyadora de l’SmartCatalonia Challenge
La vuitena edició del concurs d’innovació oberta impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT es va centrar en la transformació digital de la gestió dels espais naturals per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores.
La solució d’Ixorigué Technologies va rebre el primer premi, valorat amb 15.000 € i l’oportunitat de fer una prova pilot sobre el terreny amb el Cos d’Agents Rurals.