Territori inicia una prova pilot per saber a temps real l’ocupació o la puntualitat dels autobusos

El Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat, ha iniciat una prova pilot basada en l’anàlisi del BigData per millorar el servei d’autobusos interurbans. Es tracta de la solució ‘AquíBus’, de l’empresa catalana Nexus Geographics, que ofereix informació en temps real, monitoritza els autobusos i calcula els indicadors de qualitat del servei, com ara la puntualitat o l’ocupació. L’empresa operadora, l’administració i el ciutadà reben la informació i la posició del vehicle a través d’una app.

La solució, per tant, no requereix instal·lació als autobusos ni d’inversió en maquinària addicional. Gràcies a la visualització en temps real de les dades de localització de cada vehicle, el sistema permet optimitzar la gestió del transport per carretera, facilitant la detecció de possibles incidències en el servei.

La prova pilot finalitzarà el mes de novembre i comptarà amb la participació d’Autocars Gamón i l’ATM de Lleida.

 

 Guanyadora de l’SmartCatalonia Challenge

La solució tecnològica ‘AquiBus’ va rebre el primer premi de la novena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, en el marc de l’estratègia SmartCatalonia.

El concurs incentiva les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país. En aquesta edició, la Direcció General de Transports i Mobilitat proposava cinc reptes per optimitzar el transport públic per carretera. ‘AquiBus’ va rebre el primer premi, valorat en 15.000 euros i l’oportunitat de dur a terme la prova pilot.