El Laboratori SmartCatalonia presenta a les administracions públiques catalanes el valor de les dades de referència per a una gestió més eficient del territori

 

Dimecres 18 de maig va tenir lloc la jornada de difusió "L’estructura de dades municipals", organitzada pel Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, a través del Laboratori SmartCatalonia. La sessió va donar a conèixer a més de 80 representants de l’administració pública de Catalunya, el valor i utilitat de les dades de referència per a la gestió intel·ligent del territori.

La sessió, celebrada en línia, va comptar amb la col·laboració de  l’AOC, l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, i la Generalitat de Catalunya a través de les àrees del CTTI, la Direcció General d’Administració digital i d’Organització del Departament de la Presidència i el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori. El director d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, va destacar iniciatives com el Laboratori SmartCatalonia aconsegueixen "acostar la innovació tecnològica al territori per generar eficiència i millorar els serveis que s'ofereixen als ciutadans".

La cap de l’Àrea per al Govern de les Dades, d’Àngels Vidal i l’analista tècnica de Qualitat i Millora de Processos de l’Oficina d'Innovació i Administració Digital, Mònica Quintana, van explicar als assistents què són les dades de referència, quin és el seu valor i com es governen per part de la Generalitat. La consultora de dades al CTTI, Núria Majó, complementava la ponència presentant el portal de dades obertes i diferents dades de referència que es poden consultar. El portal posa a disposició de la societat dades oficials i catalogades per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’estendre la utilitat i benefici de fer servir informació normalitzada i de qualitat, estalviant temps i recursos econòmics.

Des del consorci de l’Administració Oberta de Catalunya, Ferran Farriol, va exposar la plataforma de dades obertes de l’AOC, un  portal de dades obertes àgil, senzill i personalitzable, que permet als ens locals publicar les seves pròpies dades en format obert i reutilitzable. Farriol també va destacar itineraris i recursos d’interès pel món local, com ara els models i automatismes.

Durant la jornada els municipis de Barcelona i Rubí van compartir les seves experiències a l’hora de treballar amb bases de dades internes i obertes. El gestor de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Balcells va comentar l'estructura i estratègia de l'oficina de dades del municipi, destacant que "la ciència de dades ha d'anar acompanyada d'uns valors que han de guiar-nos en el tractament d'aquestes dades, com l'ètica, la privadesa, la responsabilitat, la transparència o la difusió". Des de l’Ajuntament de Rubí, el tècnic de dades i digitalització a la unitat Rubí Brilla, Josep Vives, va donar a conèixer el cas d’èxit de la seva unitat en l’accés a dades sector de #energètic, un àmbit clau per la transformació urbana per a l’acció climàtica i la transició energètica.

 

Consulta tots els continguts de la jornada aquí.