El Laboratori SmartCatalonia i l’AOC apropen els processos d’innovació a les administracions locals

El Laboratori SmartCatalonia i el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) van realitzar dijous 26 de novembre una jornada en línia amb l’objectiu de promoure la innovació a les entitats locals. Els assistents a la jornada van poder conèixer les experiències innovadores que tres municipis catalans estan duent a terme i adquirir coneixements sobre processos d’innovació amb eines i serveis que milloren les sinergies amb altres comunitats.

La gerent de l’AOC, Marga Bonmatí, va inaugurar la sessió destacant el paper de les administracions locals com a motor d’innovació en el territori, tot fent referència a que, en el context de la pandèmia “els municipis que han pogut adaptar-se millor al canvi han estat aquells que ja es trobaven en el camí de la innovació”.

Des de l’Observatori SmartCatalonia es va presentar una visió integral de les iniciatives i actuacions que s’estan realitzant als municipis catalans. Mitjançant l’eina Tellfy, un canal de comunicació per a administracions públiques, es crea un espai comunitari en el qual la comunitat comparteix i intercanvia experiències i inquietuds sobre projectes innovadors.

Amb l’objectiu de fomentar la col·laboració públicoprivada, els assistents de la jornada van poder conèixer el servei d’assessorament del Laboratori SmartCatalonia sobre compra pública innovadora. Entre d’altres avantatges, aquesta actuació administrativa fomenta la innovació empresarial, millora la capacitat de resposta a les necessitats públiques i potencia el desenvolupament de nous mercats. Addicionalment, el Laboratori SmartCatalonia promou projectes innovadors a Catalunya, connectant solucions tecnològiques a les necessitats de municipis catalans i incentivant la realització de proves pilot en entorns reals.

La jornada també va comptar amb la presentació de tres experiències innovadores basades en dades que contribueixen a generar ciutats cada cop més intel·ligents. El cap de la unitat municipal d’anàlisi territorial i Smart Citites de l’Ajuntament de Girona, Jordi Xirgo, va exposar un projecte de mapatge de la contaminació de la ciutat mitjançant l’ús de sensors per detectar la qualitat de l’aire. A càrrec del director de tecnologies de la informació i les comunicacions de l’Ajuntament de Tarragona, Pep Budi, els assistents van conèixer diferents iniciatives basades en el valor de les dades en el context de la Covid-19 i, en tercer lloc, el cap de secció de sistemes d’informació de l’Ajuntament de Salou, Jesús Redón, va exposar el projecte de control d’aforament en temps real a les platges de Salou.

La sessió va culminar amb una taula rodona en la qual es van compartir i intercanviar idees i opinions sobre els projectes i els serveis d’innovació municipals.