Les instal·lacions públiques d’Olesa de Montserrat presenten una alta eficiència energètica

Les instal·lacions públiques d’Olesa de Montserrat tenen uns alts nivells d’eficiència energètica, segons es desprèn d’un estudi dut a terme al municipi per part de l’empresa DOXSER. La prova pilot, que ha tingut una durada de tres mesos, està emmarcada en el Laboratori SmartCatalonia de la Generalitat de Catalunya.

L’ajuntament d’Olesa de Montserrat va engegar aquesta prova pilot amb el propòsit d’analitzar la situació actual dels edificis públics i trobar la manera més eficient de controlar les seves instal·lacions i actius.

Amb aquesta finalitat, DOXSER va implementar una solució basada en l’anàlisi Big Data dels consums elèctrics a diverses dependències municipals, entre les quals hi havia la seu de l’Ajuntament i l’escola Sant Bernat. Els resultats obtinguts fan palès que el consum global dels edificis públics presenta uns perfils molt optimitzats.

Tanmateix, l’estudi ha detectat marge de millora en la gestió de consums del municipi, demostrant que és possible un estalvi del 8% en la despesa global d’energia. Amb aquesta informació, l’Ajuntament d’Olesa podrà planificar en un futur l’aplicació de solucions Smart Building per potenciar la sostenibilitat mediambiental i l’eficiència dels equipaments.

Per a DOXSER, empresa experta en processos d’eficiència en sectors com el de l’energia o les telecomunicacions, la participació en el Laboratori ha permès comprovar el funcionament de les seves solucions d’anàlisi de dades en espais de gestió pública i iniciar una col·laboració amb l’Ajuntament.

Amb la prova d’Olesa de Montserrat, ja són quatre els pilots d’eficiència energètica promoguts pel Laboratori SmartCatalonia: s’ha implementat un sistema de gestió de plaques termosolars en edificis públics i privats a Avià; s’ha realitzat un estudi de consums per garantir la gestió integral de l’energia a Sant Cugat del Vallès i s’ha provat una eina informativa sobre l’estat de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics en temps real a Calella.

El projecte Laboratori SmartCatalonia forma part de les iniciatives innovadores de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i té com a objectiu promoure la realització de proves pilot de solucions intel·ligents en entorns reals per tal de resoldre reptes municipals.